Melkopschuimer

Vanmorgen was ik op visite bij mijn moeder. “Koffie?” vroeg ze. “Eentje dan, want ik heb thuis al koffie op,” antwoordde ik. “Het duurt de laatste tijd wel erg lang voordat de koffie klaar is,” zei ze. “Hoe kan dat nou?” vroeg ik. “Je hebt hem pas nog schoongemaakt!”

Al snel kreeg ik het verhaal te horen dat ze haar koffiezetapparaat zo’n 20 jaar geleden bij DE  heeft gekocht. “Nooit problemen mee gehad,” zei ze. “Hij wordt alleen steeds langzamer, gek hè?
Een nader onderzoek leerde mij dat het ging om een ‘Technivorm Excellent 8’ koffiezetter. Op internet bleek dit apparaat al ongeveer 25 jaar geleden te zijn vervangen door de opvolger, de Excellent 10-serie.
Geen probleem, een normaal koffiezetapparaat voor het filteren van koffie is in ieder geval nog te verkrijgen. Wel zo goed voor een oudere dame die techniek en nieuwe dingen allemaal maar eng vindt.  Het kostte al behoorlijk wat overredingskracht om haar aan de waterkoker te helpen. Eindelijk niet meer dat irritante fluittoontje van die pokke fluitketel.

Koffie apparaatThuisgekomen zat ik eens kritisch naar mijn eigen espresso apparaat te kijken. Ik ben gek op koffie. Op het werk was het niet meer dan normaal dat je per dag zo’n 20 a 25 bakken pleur naar binnen goot. Smaak maakte niet uit. Het ging om de cafeïne. Dat je af en toe kokhalzend in een vergadering zat mocht de pret niet drukken.

Sinds ik iets meer thuis ben, werden die 20 a 25 bakken gereduceerd tot maximaal 2 per dag. Het gesprek over koffie deze morgen gaf mij ook te denken wat het nut nu eigenlijk is van het witte tuutje aan de rechterkant van mijn supersonische koffiemachine. Menig persoon dat op visite was heeft zich daarover gebogen en mij verzekerd dat dit voor het opschuimen van melk is. “Heerlijk joh, lekker om cappuccino te maken!”
Er zijn zelfs mensen geweest die met een liter halfvolle melk aan kwamen zetten en mij wel even wilde demonstreren hoe dat nou precies gaat dat melk opschuimen met een tuutje. Nadat de stoom het hele huis had bevochtigd en ik niet meer naar buiten kon kijken van de beslagen ramen, is men er mee opgehouden. “Nee, werkt niet bij jouw apparaat!” was de uitslag.
En toch wil ik sinds het gesprek van vanmorgen met mijn moeder een nieuwe poging wagen. Cappuccino wil ik. Met opgeschuimde (of is het opgeschoomde?) melk! Nu heb ik op internet ontdekt dat daar speciale melkopschuimers voor bestaan. Geen geneuzel meer met tuutjes en stoom! Gewoon de melk in een opschuimer gieten, aanzetten en in twee minuten heb je opgeschuimde (opgeschomen?) melk! Lekker voor door de espresso koffie!

Nu nog kijken of mijn inmiddels 12 jaar oude espresso apparaat het aankan om een echte espresso te maken van echte espresso koffie. Ik heb namelijk al opgevangen dat de druk van mijn apparaat te laag zou zijn…..

Eerst ga ik opschuimen…..