LED verlichting

Je leest het steeds meer, en je wordt er door middel van e-mails en ongevraagde post op gewezen: vervang je gloeilampen door spaarlampen of LED verlichting! “Bezuinig op uw energie rekening!” “Denk aan het milieu!”, zijn veelgehoorde kreten waarmee men het gepeupel probeert over te halen tot de aankoop van voornoemde artikelen. In ieder geval ga je er toch over nadenken. Tenminste, ik wel……

Laatst was ik bij iemand die bezig was om thuis de keuken te vervangen. Prachtige nieuwe keuken met eenzelfde pracht aan apparatuur. Alles komt er perfect uit te zien. Op het moment van schrijven was de oude keuken net afgebroken en verwijderd. De blootgelegde muur  onthulde nog stukken tegels en sporen van de vorige bewoners. Ook de vloer die onder de kastjes tevoorschijn kwam bleek voor een beetje archeoloog een waar paradijs aan sporen en historische schatten te onthullen. “Jeetje, kijk nou eens. Er ligt hier nog een houten vloer van vóór de Eerste Wereldoorlog! Wat zullen we er mee doen?” vroeg de archeoloog. “Eruit rossen en gewoon bij het grofvuil donderen,” was het antwoord.
Nadat de muren en vloer ‘kaal’ waren moest er natuurlijk, volgens de tekening van de nieuw te plaatsen keuken, een bijbehorende archeologische route in de muren gefreesd worden voor water en elektriciteit.
De man die de elektriciteitsleidingen kwam aanleggen bleek een grote passie te hebben die direct met zijn beroep te maken hield: LED verlichting! De man kon zeer gepassioneerd vertellen over de vele, vele soorten LED verlichting die er momenteel bestaan. “Spaarlampen gaan er uit,” beweerde hij. “Dat zijn gewoon opgerolde TL-buisjes die hartstikke veel giftig kwik bevatten.” “De toekomst zit in LED verlichting,” vertelde hij verder.LED Kleurtemperatuur “En,” zei hij, “je hebt tegenwoordig niet alleen meer dat koude blauw-witte licht. Er zijn wel 16 miljoen kleuren! Ook warm- wit. Dat wordt aangeduid met Kelvin. Een extra warm-witte LED lamp is minder dan 2700K.”

 

Het hele verhaal LED lamp was compleet nieuw voor mij. Ik dacht altijd dat LED een blauwe uitstraling hadden waardoor er irritant wit licht uit de lamp kwam. Niets is dus minder waar! Op internet ben ik eens gaan zoeken naar een site waar ze LED lampen verkopen. Er ging een wereld voor me open. Niet alleen was het opvallend dat een LED lamp veel zuiniger is dan een spaarlamp (helemaal in vergelijking met een gloeilamp), maar je kan werkelijk alle bestaande lampen vervangen door LED. Ook de halogeen lampjes die al jaren bij mij in de keuken hangen.
Nu wil het geval dat ik graag boven de eettafel een nieuwe lamp wil hebben. Waarom? Omdat er nu helemaal geen lamp hangt!  Er hangt wel een spot aan het plafond met daarin drie halogeen lampen, maar die schijnt op een verkeerde manier op de eettafel. Je zit dus in je eigen licht. Het verschil tussen ossenhaas en gehaktbal is daardoor moeilijk te onderscheiden.
Ik ga voor de LED lamp boven de tafel. Tegenwoordig kan je ze ook al dimmen. Een vervanging van een 60W gloeilamp door een LED kost ca €25,-. Even een uitgave maar het levert uiteindelijk winst op. Na een aantal jaar haal je het er dubbel en dwars uit.
Ik ga ervoor, zowel voor de portemonnee als voor het milieu.