W8 upgrade Acer Aspire V3-571G

Acer Aspire V3-571GMedio 2012 was het zo ver, mijn dochter en ik hadden onszelf een nieuwe laptop aangeschaft. Aangezien we toen al wisten dat Windows 8 er aan zat te komen hebben we heel slim gewacht met de aankoop zodat we later voor €15,- de upgrade konden aanschaffen. Zal het lukken om deze upgrade tot in de perfectie uit te voeren?

Twee laptops, twee keer upgraden. En dat voor het luttele bedrag van 15 Euro per licentie! Geen geld! Behalve als Windows8 bagger blijkt te zijn. Dan heb je het mooi voor niks uitgegeven.
Behalve dan dat Windows een hoop geld kost als je het los koopt, ben ik een groot fan van Windows 7. Mijn Alien Aurora draait al drie jaar als een zonnetje. Zonder herinstallatie (zie ook het artikel op dead-eye.nl). Het was dus heel spannend of Windows 8 niet onder doet voor W7.
Ik had natuurlijk m’n to-do lijst gemaakt voordat ik zou beginnen:

  1. Image maken naar USB harddisk van huidige W7 installatie.
  2. Image terugzetten op reserve harddisk (160GB).
  3. Harddisk (160GB) in laptop inbouwen.
  4. W8 upgrade uitvoeren op de reserve harddisk.
  5. Lijstje afwerken met stappen na de upgrade (zie bijgevoegd stappenplan).
  6. Testen, testen, testen.
  7. Als W8 goed draait image maken van 160GB reserve disk
  8. Image terugzetten op normale harddisk.
  9. Klaar voor gebruik.

Stappenplan W8 upgrade

Na de upgrade bleken er een aantal kleine dingetjes te zijn die opgelost moesten worden. De belangrijkste daarvan was dat de WiFi adapter (Atheros AR5BWB222) niet meer werkte met de W7 drivers. Drivers zoeken op internet, downloaden en driver updaten bleek voldoende te zijn.
Wat verder nog belangrijk is, is Microsoft Security Essentials. Windows8 kent dit niet en heeft daarvoor in de plaats Windows Defender. In mijn geval kon Windows Defender niet gestart worden doordat MS Security Essentials nog geïnstalleerd was. Verwijderen bleek niet meer mogelijk te zijn. De truc daarvoor is om Fix-it te draaien (http://support.microsoft.com/mats/Program_Install_and_Uninstall).

Vanuit beheersoogpunt zijn er een aantal dingen die opvallen, waarvan de terugkeer van Offline Files de belangrijkste is. Dat is wat ik het meest gemist heb met W7 Home Edition op de laptop. Thuis draait er een Linux server (waar oa ook deze website op draait) met Samba. Samba is zo’n beetje de Linux variant van AD, maar dan meer geconcentreerd op het file sharing gedeelte. Zonder verder op de Linux details in te gaan, staan al mijn documenten op de Linux Samba share. Deze share is op de PC ‘gemapped’ als U: drive. Voorheen met W7 Home moest ik middels FreeFileSync (link: http://sourceforge.net/projects/freefilesync/) synchroniseren. Nu niet meer! De U: drive is beschikbaar met en zonder netwerk. Altijd je bestanden bij de hand. Ter info, Windows7 Professional (Ultimate en XP ook) heeft wel de mogelijkheid om Offline Files te gebruiken.

Vanaf nu is het werken met Windows 8. Het eerste dat opvalt is dat het wel heel erg gemaakt is voor Touch-screens en gebruik met social media. Jammer dat je voor een heleboel dingen verplicht bent om je Microsoft account te gebruiken. Mail lezen met behulp van de app op het startscherm kan alleen maar als je eerst je Microsoft account (Hotmal of Live) heb ingesteld.

Maar…. tot nu toe valt het niet tegen. Ik gebruik het nu een paar dagen en alles lijkt nog steeds te werken.
De grote test komt pas als mijn dochter haar laptop op W8 draait. Die kijkt er met andere ogen naar.
Wordt vervolgd…..