Cisco AIR-AP1131AG installatie

The final result“Pap, als ik boven op zolder op m’n laptop of op m’n telefoon een film probeer te kijken dan lukt dat niet!”, gilde ze. “Als ik zin heb zal ik er een keer naar kijken!”, riep ik terug.

Uiteindelijk heb ik mijzelf een tijdje geleden een echte Cisco AIR-AP1131AG kado gedaan. Gewoon via marktplaats. Schitterend apparaat waarmee je naast een rustig kind ook nog eens heerlijk kan stoeien met Cisco configuraties en commando’s. Op die manier kan je een beetje blijven oefenen met hetgeen ik (onder andere) altijd ben bezig geweest, namelijk netwerken installeren en configureren.

De installatie begon met de router te configureren en te installeren als uitbreiding op het reeds bestaande WiFi netwerk wat al bestond. Voor de liefhebbers de (aan verandering onderhevige) config zit achteraan dit schrijven. Na de configuratie heeft de router ongeveer een week op zolder op een kast gelegen om te kijken of het gezin, en dan met name de bewoners op de zolder, er tevreden mee waren.
Nadat de bewoners hun positieve reacties aan mij hebben doorgespeeld ben ik begonnen met het inplannen van de daadwerkelijk installatie. Ik wilde de router boven de deur aan de buitenkant van het kamertje hebben. Daar is geen mogelijkheid om ergens een stroomstekker in te jassen, dus heb ik gezocht of het mogelijk was om de switch te voorzien van PoE (Power over Ethernet).

PoE Via internet heb ik een power injector gekocht die ik beneden in de meterkast heb geïnstalleerd. De power injector is via een RJ45 kabel aangesloten op de switch op de beneden verdieping. Via de power injector loopt er een RJ45 kabel naar de zolder waar dan de spanning op komt te staan zodat ik de switch op elk gewenste plek kan hangen! Geweldig!

Kabel voorbij verwarming

Maar die bewuste kabel lag door allerlei luiken, onder de verwarming, achter het bed en onder het buro. Die moest dus teruggetrokken worden naar de plek waar ‘ie de zolder binnenkomt, en daarna opnieuw geleid worden naar de plek waar de switch komt: boven de deur.
Na een dag zagen, rotzooi opzij schuiven, boren, kabelgootjes plakken, is het gelukt!

Plek toekomstige routerKabelgootje boven de deur binnenKabel boven de deur buitenkant

En hier is de config: Config