Ooit, in 2009…..

Het zal je maar gebeuren: op het toilet zit je jezelf af te vragen wat het woord ‘belofte’ eigenlijk inhoudt. Vreemd, dat net op datzelfde moment de deur openzwaait en iemand zwaffelend in de deuropening staat en gilt: “Kijk DD, er zit een puistje op m’n Duitsche Helm!”

Op dat moment heb ik mezelf een belofte gemaakt. Misschien is het een belofte die nooit zal lukken, maar proberen zal ik het. Om het op een positieve, scheppende, “Tjakka!” manier te benaderen: natuurlijk gaat het me lukken! Ik zorg ervoor dat de belofte uitkomt. Een positief gevoel gecombineerd met een positieve houding is het beste uitgangspunt.

“Maar DD, wat is die belofte dan? “ vraagt u zich misschien af, vertel!”
Ongeveer een jaar geleden zat ik werktechnisch gezien een beetje in een dip. Ik wist niet meer wat ik leuk vond, en zeker niet meer wat ik met m’n werk aanmoest.
Nadenkend over dit steeds groter wordende probleem vond ik aandacht bij mijn aloude steun en toeverlaat, de drank!
Na zestien glazen koffielikeur ging ik op zoek naar iets sterkers want het hielp geen reet. Ik raakte niet in de half beschonken fase waarin ik graag terecht wilde komen.
“Dan maar drugs”, bedacht ik mij. En schommelend van de likeur, die nu toch nadrukkelijk aanwezig leek, belandde ik op m’n knieën voor de deur van de koffieshop. Koffieshop? Ja, ik vond dat ik in een beetje dezelfde stijl moest blijven, koffielikeur, koffieshop. Als het allemaal niet zou helpen zou mijn laatste redmiddel de koffieprut zijn. Maar goed, dat punt had ik bij lange na nog niet bereikt.

Bij de koffieshop ging ik naar binnen en bestelde een likeurtje. Een koffielikeurtje.
“En doe er meteen maar een pondje White Widow bij!” schreeuwde ik tegen de barvrouw met veel te grote tieten.
De weg naar huis was zwaarder dan ik dacht. Waarschijnlijk kwam dat door het pondje wiet, wat toch zeker wel 500 gram weegt.
Eenmaal thuis draaide ik de grootste joint die ik ooit heb gemaakt. Ik heb hem zelfs een naam gegeven toen ik hem zag en van verbazing uitriep: Holy Mozes.
Toen bedacht ik mij dat ik twee jaar geleden gestopt was met roken! Weg Holy Mozes, weg drank, weg vaag gevoel. Ontnuchtert de dag erna, dacht ik diep na.
Over m’n werk, relatie, toekomst, zin in het leven.

De eerste, voorzichtige stappen waren gezet in de richting van de genezing.

DD