Eind mei 2008 was het zover: De mensheid in het wonderschone, zon overgoten, Zeewolde konden zich inschrijven voor het Glasvezel project. Als meer dan 40% van de huishoudens zich zouden inschrijven dan werd glasvezel in Zeewolde een feit. En het werd een feit. In maart 2010 had ik internet, TV en bellen via glasvezel.
De toenmalige provider was XMSnet. Prima dienst. Eén NTU kastje waar de glasvezel op binnenkwam. Het signaal werd gesplitst in drie verschillende, één voor Internet, één voor IPTV en eentje voor de telefoon. Op het glasvezelkastje prikte je dus 3 kabels, één voor Internet, één voor IPTV en eentje voor de telefoon. Tot zover niks aan de hand. Jarenlang heb ik met chronisch plezier gebruik gemaakt van glasvezel. Het werkte eigenlijk altijd. Een eigen mail-, web- en fileserver gebruiken was geen enkel probleem. Alle poorten kon je openzetten, alles kon, alles mocht.
Totdat ik begon te merken dat als ik een bestand wilde downloaden deze download stopte op bijvoorbeeld 25%. Dat is op zich niet zo erg, want dan weet je dat het gewoon niet goed is gegaan. Veel vervelender werd het als je gebruik maakte van een download manager en je download stopte op 99%! Dat is pas flamoes! ik leerde ermee leven en als ik echt iets belangrijks nodig had dan liep ik met m’n laptop naar de buurman en downloadde het bij hem.
Het werd vervelender toen ik eind 2014 Assassin’s Creed geleverd kreeg bij een nieuwe videokaart. Met een code kon je dan het spel downloaden. Je voelt het al aankomen: op 20% stopte de download en met geen mogelijkheid was de resterende 80% te downloaden. Contact gehad met Ubisoft. Die kwamen er ook niet uit. Mijn vermoeden dat het aan mijn eigen internet verbinding lag werd bewaarheid toen ik met mijn Alienware onder de arm naar mijn dochter ben gegaan en daar het spel wel helemaal kon downloaden! Weg internet luchtbel! Het vertrouwde ‘ik-kan-alles-doen-met-mijn-internetverbinding’ was weg!
En toen kwam de brief! Begin januari 2015 kon je naar Telfort overstappen want XMS hield op te bestaan! Het vertrouwde ‘ik-kan-alles-doen-met-mijn-internetverbinding’ was nu helemaal weg! Ik ben overgestapt. Ging eigenlijk vanzelf. Alles bleef hetzelfde, en je hoefde er niks voor te doen. Er hoefde ook geen nieuwe spullen geïnstalleerd te worden. Er veranderde eigenlijk niks. En inderdaad, er veranderde niks. Ik kon sommige bestanden nog steeds niet in z’n geheel downloaden. Deze stopte nog steeds op een bepaald percentage, en kwamen nooit helemaal binnen. Ik leerde er weer mee leven. Of toch niet?
Ik begreep dat je bij Telfort gebruik kon maken van TV Online. Op je laptop, telefoon, PC, tablet kan je gebruik maken tv online! “Dat is leuk”, dacht ik nog, “Lekker TV aanzetten in de GreenRoom waar ik het meest van de tijd te vinden ben als ik thuis ben.” Jammer maar helaas, het werkte bij mij niet. “Dan moet u overstappen naar de nieuwe propositie!”, zei de helpdeskmedewerker van Telfort. En hij voegde er aan toe: “Dan kunt u gebruik maken van TV online, u krijgt een Experiabox V8, en TV via de analoge kabel zal dan vervallen.”
“Maar denk goed na, want u kunt niet meer terug naar de oude situatie, en u kunt niet alle poorten openzetten op uw Experiabox V8.”
Ik twijfelde….. Als ik niet alle poorten op de Experiabox kon openzetten had ik er eigenlijk niks aan. Dan werkt mijn server niet meer. Natuurlijk kan ik dan de web- en mailserver uitbesteden aan een externe partij, maar dat is niet de bedoeling. Na veel zoeken op internet kwam ik er achter dat zowel KPN als Telfort gebruik maakt van Vlan’s om hun signaal te splitsen. Alles komt over één kabel binnen maar is verdeeld in 3 Vlan’s. Eén voor internet, één voor IPTV, en één voor telefonie.
Als je dus vóór je Experiabox een managed switch installeert, en je splitst daarmee je Vlan’s dan heb je de Exeriabox niet meer nodig en kan je gebruik blijven maken van je eigen router. Het verschil tussen de KPN en de Telfort Vlan’s is dat je bij KPN het telefonie Vlan (7) kan blijven gebruiken voor telefonie. Bij Telfort werkt dat niet en ben je de vaste telefonie kwijt. Dat is volgens de geleerden wel op te lossen, maar daar ben ik nog niet aan toegekomen.
Telfort maakt gebruik van twee Vlan’s, te weten Vlan 34 voor internet en Vlan 4 voor IPTV.
Op http://netwerkje.com kan je precies lezen hoe je de KPN Vlan’s kan splitsen naar je eigen apparatuur met behulp van de managed switch TP-SG3210 met een prijs van ongeveer €100,=. Een hele investering maar je kan naar hartenlust hobbyen.
Dezelfde switch is ook prima te gebruiken om de Arcadyan Experiabox V8 te vervangen die met het Telfort abonnement wordt meegeleverd. Nogmaals, vaste telefonie zal niet meer werken.
Telfort maakt in ieder geval gebruik van Vlan 34 voor internet en Vlan 4 voor IPTV. Hieronder het schema met de Vlan instellingen.
Voor de volledige configuratie handleiding, kijk hier: Switch TL-SG3210 configuratie
Maak gebruik van dit formulier om je vragen of opmerkingen kwijt te kunnen: